Kulinarna podróż do Gruzji – niezapomniany dzień klasy 6c!
Klasa 6c wraz z wychowawcą, panią Agnieszką Owczarek, oraz nauczycielką doradztwa zawodowego, panią Marzanną Jędrzejczak, miała przyjemność wziąć udział w wyjątkowym wydarzeniu zorganizowanym przez Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Kaliszu. Spotkanie odbyło się pod smakowitym hasłem „Krajobraz kulinarny Gruzji". Uczniowie wysłuchali ciekawej prelekcji i obejrzeli prezentację przybliżającą im uroki Gruzji – zarówno te krajoznawcze, jak i smakowe. Mieli okazję zobaczyć charakterystyczne przedmioty związane z kulturą tego pięknego kraju oraz... spróbować jego smaków! Na uczniów czekały gruzińskie słodkości, m.in. orzechy włoskie macerowane w soku z winogron, a także aromatyczne przyprawy, które można było powąchać i posmakować. Nie zabrakło też nutki rywalizacji! Podczas konkursu wiedzy o Gruzji w aplikacji Kahoot prym wiódł Tobiasz Pawlaczyk, który zdobył główną nagrodę – patelnię!
Oprócz tego uczniowie poznali bogatą ofertę edukacyjną Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych, a dzień zakończyli udziałem w szkolnym festynie z okazji Dnia Dziecka. Wzięli udział w warsztatach kulinarno-cukierniczych, przygotowując tradycyjne chaczapuri, które potem z apetytem degustowali. Na stoiskach czekały potrawy zarówno gruzińskie, jak i nasze – polskie. Była też okazja do aktywności – chętni mogli zagrać w piłkę i gry planszowe. Choć pogoda spłatała małego figla i niektórzy zmokli, wszyscy wrócili roześmiani, zadowoleni i pełni wrażeń.
Dziękujemy za zaproszenie i wspólnie spędzony czas!