2b i Naukowe Kuchenne Rewolucje, czyli fizyk w kuchni
Klasa 2b wzięła udział w wykładzie popularnonaukowym zorganizowanym w ramach Politechnicznego Tygodnia Nauki w Akademii Kaliskiej. Wraz z naukowcami Laboratorium Pana Korka uczniowie przenieśli się do kuchni, aby odbyć Naukowe Kuchenne Rewolucje. W takcie spotkania dzieci miały możliwość obserwowania a także wzięcia udziału w eksperymentach, które można przeprowadzić w każdym domu. Co mają ze sobą wspólnego woda połączona z mąką ziemniaczaną, ketchup i piasek na plaży? 2b już wie, że to ciecze nienewtonowskie, które zachowują się nietypowo. W trakcie eksperymentów uczniowie dowiedzieli się, dlaczego rodzynki unoszą się i opadają w gazowanej wodzie i co musi się wydarzyć, aby mąka mogła się zapalić. Podczas kolejnych doświadczeń obserwowali, jakszklana probówka w naczyniu z olejem zmienia swój wygląd, a sok z czerwonej kapusty staje się różowy za sprawą używanego w każdej kuchni octu. Na zakończenie odbył się spektakularny pokaz, podczas którego piana, będąca wynikiem wprowadzenia do wody z płynem do mycia naczyń gazu do zapalniczek, zapłonęła na rękach uczniów biorących udział w eksperymencie, a także na głowie pana Michała – naukowca z Laboratorium Pana Korka. Miejmy nadzieję, że dzieci z klasy 2b, zachęcone wykładem, będą eksperymentować także we własnych kuchniach. Niech to będą mądre i bezpieczne obserwacje. Doświadczenia z użyciem ognia pozostawiamy jednak wyłącznie dorosłym!